2010-06-11 11:18:28• hírek • Póti Orsolya

Országos Speciális Olimpiára kerül sor

A fogyatékos fiatalokkal való eredményes foglalkozásoknak, illetve a számukra szervezett színvonalas rendezvényeknek köszönhetően idén városunkban kerül sor az Országos Speciális Olimpiára.

Romániában a legelső Országos Speciális Olimpiára 2002-ben került sor, ezt követően pedig  majdnem minden évben megszervezték a rendezvényt az ország különböző városaiban. Az elmúlt évek kezdeményezéseinek köszönhetően június 18-21 között Szatmárnémetibe várják azokat a fogyatékossággal élő fiatalokat és alapítványok, szervezetek tagjait, akik részt vesznek az idei Országos Speciális Olimpián.

Július 18-án pénteken a Szatmárnémeti Langdon Down Transilvania Egyesület, valamint a „Johann Ettinger"  Német Líceum és a „Traian Vuia" Technikai Kollégium önkéntesei összesen huszonegy megyéből fogadnak delegációkat, ezt követően pedig sor kerül a négy napos rendezvényen részvevők beíratására. Az elszállásolást este 18 órától az alapítványok és  szervezetek elnökeinek, vezetőinek találkozójára kerül sor.

Szombat délelőttől a versenyzőket csapatokra osztják, majd 18 órától kezdetét veszi egy ünnepélyes megnyitó az Ady Endre Sportcsarnokban, amelyen felvonulnak a különböző delegációk tagjai. A felvonulást megnyitó beszédek, a Speciális Olimpia lobogójának felemelése, valamint a Reménység Lángjának meggyújtása követi, melyen részt vesz a város vezetősége is. Az Országos Speciális Olimpia megnyitóját a húsz perces fáklyás menet teszi még ünnepélyesebbé, melyet szintén 2002-ben rendeztek meg először Romániában.


tEddig negyvenegy országban vált hagyománnyá a fáklyás menet
Eddig negyvenegy országban vált hagyománnyá a fáklyás menet


A konkrét vetélkedő június 20-án, vasárnap 9 órától a „Johann Ettinger" Német Líceum pályáján, valamint a „Traian Vuia" Technikai Kollégium sporttermében zajlik le. Az említett iskolák termeiben szintén június 20-án önkéntes bukaresti orvosok az általuk hozott speciális felszerelésekkel szemészeti, fogászati és egyéb fontos vizsgálatokat végeznek el, ahol a páciensek a vizsgálat után azonnal pontos diagnózist kapnak. 16 órától egy családi fórumra is sor kerül, ahol szülők és szakemberek beszélgethetnek a sport és versenyszellem fontosságáról a fogyatékossággal élő gyerekek életében, valamint a beszélgetés keretében más érdekes témákra is sor kerül majd.  Június 21-én hétfő délelőttől díjkiosztó gálával zárul rendezvény, melyen átnyújtják a győztes fiataloknak a megérdemelt okleveleket  és érmeket.  Hétfőn13 órától a szatmári egyesület tagjai, valamint az önkéntesen búcsút vesznek a vendégektől.

„Az eddigi sikeres kezdeményezéseknek köszönhetően az a megtiszteltetés ért minket, hogy városunkban rendezhetjük meg az Országos Speciális Olimpiát. Már hetekkel ezelőtt elkezdtünk készülődni a nagy eseményre, mert közel háromszáz fős csoportot várunk huszonegy megyéből. A résztvevőknek szállást és étkezést biztosítunk, és összesen száz önkéntes diák és tizenkét önkéntes tanár áll a vendégek és a fogyatékossággal élő fiatalok  szolgálatára. Teljesen meglepett, hogy csak egyre gyűlt a Speciális Olimpián résztvevők száma, mivel ezt a nagy eseményt  eddig nem szervezték ennyire messze a fővárostól." - mondta el a Szatmár.ro-nak Kerti Gyöngyi a rendezvény főszervezője és a Szatmárnémeti Langdon Down Transilvania Egyesület elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: